Nov 14, 2019 / by admin

BALET ZA ODRASLE? ALI NISMO PRESTARE ZA TO?

avtor: Vanesa Bezlaj

Morda sprva res pomislimo na to. Zakaj pa bi mamice sploh plesale balet? Naše hčerke so še majhne, mlade, imajo veliko energije, lahko skočijo visoko v zrak in se z rokami dotaknejo tal. Nas pa že malo boli hrbet, občasno pa se bolečina pojavi tudi v nogah ali kolenih. Zakaj bi se sploh ukvarjale z baletom?

Balet je umetniški ples, katerega spremlja glasba. Vsebuje posebne gibe, pri plesu pa je aktivno popolnoma celo telo. Balet je osnova vsem plesom. Razvil se je v 15. stoletju, izhaja pa iz Francije in Rusije. Izvaja se na velikih odrih.

Balet je ples, ki je lahko zelo težek in zahteva gibčno telo. Verjetno potem to ne pride v poštev za nas. To trditev si ljudje avtomatsko vbijejo v glavo in se sami sebe prepričajo, da je tako tudi res. Pa ni vedno tako.

Nastop odrasle skupine Medvode na letnem nastopu deklic iz Borovnice in Vrhnike

Tako kot vse stvari v življenju, se tudi balet na začetku izvaja lažje in prilagojeno na stopnji učenkam in učencem. Balet se vadi v plesnih dvoranah, ki so opremljene z ogledali. Tla so prekrita s posebnim podom, ki balerinam in baletnikom omogoča pravilno izvajanje plesa obenem pa ne drsi. Vadbo baleta spremlja klasična glasba, navadno glasba klavirja lahko pa tudi violine. Baletni pouk se začne z ogrevanjem na tleh, kjer si ogrejemo stopala, noge, roke in glavo. Dvorana je opremljena tudi z drogovi (barre), ki služijo za prvo polovico vadbe. Na začetku smo obrnjeni proti drogu in ga držimo z obema rokama. Kasneje se droga držimo le z eno roko in stojimo vzdolž droga tako, da se vidimo v ogledala. Tako se tudi postopoma pridobiva ravnotežje (balance) in samozavest, ki izjemno pripomore k nastopanju na odru. Ob drogu se izvajajo različne vaje, njihova stopnja težavnosti pa se proti koncu zvišuje. Tako imamo kot prvo vajo, ki je najosnovnejša in najlažja, plié. Ko vaje ob drogu končamo, se postavimo na sredino dvorane.

Na sredini prav tako začnemo z lažjimi in najosnovnejšimi vajami. Na sredini pomembno vlogo igra ravnotežje, saj se ne opiramo več na drog, ampak stojimo na nogah, včasih pa samo na eni. Pri baletu je zelo pomembno, da stojimo poravnano. To pomeni, da ramena tiščimo navzdol, lopatice se premaknejo čim bolj skupaj (pri tem moramo ženske paziti, da prsi ne potisnemo preveč ven), vrat je podaljšan, hrbet je raven, zadnjica ne sme izstopati ven, kolena so stegnjena, stopala pa so obrnjena navzven. Sliši se zapleteno, vendar je taka postavitev telesa pri baletu ključna. Ravno zaradi tega se balet zelo priporoča tudi odraslim.

Nastop odrasle skupine Grosuplje

Balet pomaga pravilno zravnati hrbtenico in nas lahko s čisto preprostimi vajami razgiba in veliko nauči. Ker danes večino služb opravljamo sede, se balet prav prileže kot občasna rekreacija. Zvok klasične glasbe nas umiri in odpelje od podivjanega sveta. Naj vas ne skrbi, če ne zmorete narediti moške ali ženske špage. Ravno balet pomaga odpirati kolke in pomaga tistim ljudem, ki hodijo navznoter ali imajo ”noge na X”.

Ta umetniški ples dela na drugačnih principih in deluje drugače na mišice, za razliko od drugih plesov ali športov. Mišice se pri baletu podaljšujejo in se drugače okrepijo. Ker je ravnotežje izjemno pomembno, le tega zelo dobro razvijemo prav pri plesnih urah baleta. Krepimo tudi naše možgane, saj so vaje pri baletu sestavljene iz različnih komponent, ki vključujejo noge, roke in glavo, vendar so lahko čisto preproste. Dobra stvar baleta, pa tudi drugih plesov je, da pridobimo posluh. S pomočjo klasične glasbe se naučimo ujeti gibe in jih popeljati skozi svoje telo.

Pri baletu moramo biti tudi primerno oblečeni. Dovolj je že, če imamo majico s kratkimi rokavi in pajkice. Lahko oblečemo tudi žabe, vendar so priporočljivejše baletne žabe, ki so malo tanjše od navadnih. Tako lahko nosimo baletne žabe in kratke hlače. Zaradi oprijetih oblačil lahko učitelj preveri, če vaje izvajamo pravilno. Pozimi si lahko oblečemo tudi gamaše, ki pomagajo hitreje ogreti mišice. Pomembni so tudi mehki baletni copati, ki tesno objamejo stopala. Če na začetku baletnih copat nimamo, lahko obujemo tudi kakšne druge copate, vendar morajo biti tudi ti oprijeti. V nogavicah plesanje baleta ni primerno, ker nam lahko zelo drsi. Za ženske je najbolj primerna speta pričeska, torej figa. Tako nas lasje ne motijo hkrati pa figa poudari oblike glave in vratu.

Balet je prečudovit, umetniški ples, ki nas lahko nauči veliko. Ker je aktivno celo telo, se tako razgibamo od pet do glave. Pri baletu deluje vsaka sleherna mišica. Velikokrat se sploh ne zavedamo kaj vse zmore naše telo. Predvsem pa je gibanje izjemno pomembno za naše zdravje. Balet pa še dodatno okrepi hrbtenico, noge in roke. Tako nam bo vsak dan lažje presedeti čas v pisarni.

Pridružite se nam! Tudi v našem baletnem društvu Labod izvajamo vadbo tako za otroke kot za odrasle. Zato smo za vse nove odrasle plesalke, ki se nam pridružijo do 21. 11. 2019, pripravili 50 % popust za mesečno naročnino v decembru. Obiščete nas lahko na Vrhniki, v Borovnici, Dolu pri Ljubljani, Grosuplju in Medvodah. Vadba za odrasle poteka vsak četrtek od 20. do 21. ure v dvorani Impulz, v Medvodah (Cesta Komandanta Staneta 1 – zraven gostilne Bencak). Za več informacij smo vam dosegljivi na: info@balet-labod.si

Preskoči na orodno vrstico